Przetwory na zimę – 3 mniej znane propozycje: dzika róża, głóg, czarny bez
Wszyscy kochamy świeże owoce i warzywa, które dostarcza nam nasz własny ogród lub zaufany sklepik za rogiem. Smak, zapach i kolor to podstawowe kryteria naszej oceny. Jednak zima zbliża się wielkimi krokami i coraz trudniej o świeże produkty. Dlatego czas na przetwory na zimę! Jednak podejdźmy do tego tematu nieco inaczej. Zapomnijmy o klasyce – konfiturach śliwkowych, dżemie truskawkowym czy soku z jabłek. Sięgnijmy dalej i dajmy się porwać kulinarnemu szaleństwu!
Zobacz także: Dieta niskoprzetworzona – przykładowy dzienny jadłospis 2100 kcal
Przetwory na zimę – jaki jest ich cel?
Zastanawiasz się czasem, po co sięgać po przetworzone już produkty? Przecież przez cały rok w markecie masz pod ręką (teoretycznie) świeże banany, pomarańcze, grejpfruty, a czasem także truskawki czy borówki amerykańskie. Nie oszukujmy się jednak, produkty te najczęściej pochodzą z odległych krajów i nim zostaną równiutko rozłożone na sklepowych półkach, mija sporo czasu. Czy możemy wtedy mówić o świeżości?
W takiej sytuacji, przetwory na zimę z naszych krajowych składników, mimo że przetworzone termicznie, są zdecydowanie lepszą opcją. Wybierajmy jednak mądrze i pozwólmy sobie od czasu do czasu na zmianę – także w kwestii codziennych wyborów żywieniowych. Aby było Ci łatwiej podjąć tę decyzję, przygotowaliśmy dla Ciebie 3 mniej znane propozycje, które dostarczą Ci nie tylko przyjemności, ale i wielu niezbędnych zimą witamin. Sprawdź!
Niecodzienne owocowe przetwory na zimę
Dzika róża – witaminy z polskich miedz
To gatunek krzewu z rodziny różowatych, która występuje niemal w całej Europie, Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze, w Azji, Australii i Nowej Zelandii. Jej zasięg jest ogromny, podobnie jak popularność. Ponad 130 związków z tej rośliny wpływa dobroczynnie na organizm. W kwiatach znajdują się olejki eteryczne, antocyjany, a owoce to prawdziwa mieszanka witamin A, B1, B2, E, K oraz flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, kwasu foliowego, karotenoidów i pektyn. Taki koktajl sprawia, że dzika róża ma wiele zastosowań: od branży spożywczej, aż po kosmetyczną i farmaceutyczną.
Substancje zawarte w roślinie działają przeciwzapalnie, rozszerzają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu i zwiększają elastyczność i odporność ścian naczyń krwionośnych. Wysoka zawartość witaminy C poprawia odporność i wpływa na produkcję kolagenu. To tylko niektóre z jej działań. Dzięki nim i wielu innym, znajdziesz ją w wielu produktach spożywczych, np. herbatkach ziołowych.
Jakie przetwory wykonasz z dzikiej róży? Przede wszystkim pyszne, lekko kwaśne konfitury o pięknym, czerwonym kolorze. Idealnie pasują do gorących tostów na śniadanie lub domowych wypieków. Soki z dzikiej róży są bardzo aromatyczne i doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie diety dorosłych i dzieci w okresie jesienno-zimowym. Dla tych pierwszych z pewnością przyda się znana od dawna, klasyczna nalewka. Dodana do gorącej herbaty rozgrzewa i pobudza organizm do walki z chorobą – zdrowiej szybciej!
Głóg – zajęcze gruszki nie tylko na serce
Głóg, podobnie jak dzika róża, należy do rodziny różowatych. Drzewo to dorasta do kilku metrów wysokości i charakteryzuje się licznymi igłami, którymi pokryta jest niemal cała roślina. Jej cechą charakterystyczną są również liście – ciemnozielone, pokryte jakby warstwą wosku. Gdy głóg rozpoczyna kwitnienie w całej okolicy da się wyczuć przyjemny, słodki aromat. Występuje na terenie całej Europy, a w Polsce jest rośliną rodzimą i powszechnie spotykaną. Wykorzystywana jest zarówno w branży spożywczej, jak i kosmetycznej.
W kwiatach głogu znajdują się witaminy C, z grupy B, pektyny, sole mineralne, aminy, fitosterole, garbniki oraz ważne dla zdrowia flawonoidy i procyjanidyny. Zarówno kwiaty, jak i owoce tej rośliny wpływają na wiele ważnych funkcji organizmu. Przede wszystkim działają rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, dróg moczowych, jelit i macicy. W przypadku naczyń wieńcowych ma to kluczowe znaczenie dla zwiększenia ilości dotlenionej krwi docierającej do mięśnia serca. Zwiększa się ponadto siła skurczów, poprawiając jego wydajność. Dotyczy to również naczyń krwionośnych mózgu.
W jaki sposób wykorzystać kwiaty i owoce głogu? Najpopularniejszą formą wykorzystania tej rośliny jest przygotowanie nalewki. Nieco rzadziej przygotowuje się dżem z owoców głogu – z powodu konieczności kłopotliwego wydrążenia owoców. Może dlatego warto docenić ten produkt jeszcze bardziej?
Czarny bez – gołębia pokrzywa o aromatycznych kwiatach
Występuje w wielu rejonach świata, ponieważ już od dawna stosowany jest jako roślina uprawna. Obecnie możemy ją spotkać w niemal całej Europie, północnej Afryce, wschodniej części Ameryki Północnej, południowej Australii, Nowej Zelandii i wschodnich Chinach. Czarny bez ma postać wysokiego krzewu dorastającego do 10 m wysokości.
Czarny bez to roślina w całości trująca – dotyczy to nawet owoców w stanie niedojrzałym. Dlatego można je spożywać jedynie w postaci dojrzałej po uprzedniej obróbce termicznej. Wtedy dopiero możemy bezpiecznie cieszyć się ich, korzystnymi dla naszego zdrowia, składnikami.
W owcach czarnego bzu znajdują się pektyny, kwasy owocowe, glikozydy antocyjanowe, garbniki, witamina C, prowitamina A oraz sole mineralne. Wykazują one działanie napotne, moczopędne, przeczyszczające i przeciwbólowe. Dodatkowo, są tzw. środkami oczyszczającymi krew, dlatego są polecane w odtruwaniu organizmu i usuwaniu z niego szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn w chorobach reumatycznych skóry.
Przetwory na zimę z bzu czarnego to przede wszystkim pyszne soki. Do jego produkcji nadają się zarówno dojrzałe owoce, jak i kwiaty. W przypadku soku z owoców napój ma ciemny kolor i lekko cierpki smak. Sok z kwiatów natomiast jest słodki i bardzo aromatyczny. Oba produkty idealnie sprawdzą się jako dodatek do herbat, a także deserów na zimno i ciepło. Podobnie jak w przypadku innych owoców, z tego również przyrządza się domowe nalewki. Jednak prawdziwym rarytasem jest dżem – ma piękny kolor i wyjątkowy smak. Po prostu perfekcyjny!
Przetwory na zimę z wyobraźnią
Kiedy raz poczujesz ich smak, już nigdy o nich nie zapomnisz. Są smaczne, zdrowe i doskonale komponują się z zarówno z potrawami na zimno, jak i gorąco. Takie przetwory urozmaicą Twoją dietę i poprawią zdrowie. Sięgnij więc po to, co najlepsze – prosto z polskich źródeł!