Czy na diecie bezglutenowej można jeść chipsy?
Dieta bezglutenowa kojarzy się z licznymi restrykcjami oraz rygorystyczną selekcją produktów spożywczych. Jest w tym sporo prawdy, gdyż osoby cierpiące na nietolerancję glutenu z zasady nie mogą spożywać tradycyjnego pieczywa ani innych produktów spożywczych, w których znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Na szczęście, w dzisiejszych czasach kategoria produktów bezglutenowych jest na tyle szeroka i zróżnicowana, że niemal każdy produkt spożywczy posiada swoją bezglutenową alternatywę.
Dieta bezglutenowa kojarzy się z licznymi restrykcjami oraz rygorystyczną selekcją produktów spożywczych. Jest w tym sporo prawdy, gdyż osoby cierpiące na nietolerancję glutenu z zasady nie mogą spożywać tradycyjnego pieczywa ani innych produktów spożywczych, w których znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Na szczęście, w dzisiejszych czasach kategoria produktów bezglutenowych jest na tyle szeroka i zróżnicowana, że niemal każdy produkt spożywczy posiada swoją bezglutenową alternatywę.
Dieta bezglutenowa i jej zasady
Gluten to białko roślinne, które występuje m. in. w ziarnach pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Spotkać go można także w owsie, który często bywa zanieczyszczony innymi zbożami. Gluten pełni określoną rolę w produktach spożywczych – jego dodatek sprawia, że produkty zyskują elastyczność, zwięzłość oraz są lepiej spulchnione. Gwarantuje także utrzymanie ich świeżości przez dłuższy czas. To dzięki glutenowi tradycyjne pieczywo jest puszyste, miękkie oraz dłużej pozostaje świeże i smaczne. Niestety, nie każda osoba toleruje gluten. Coraz więcej ludzi cierpi na alergie na ten składnik i jest zmuszona do przestrzegania zasad diety bezglutenowej.
Dieta bezglutenowa opiera się na jednej prostej zasadzie – polega ona na unikaniu spożywania glutenu w produktach spożywczych. W praktyce wymaga to całkowitego wyeliminowania ze swojego codziennego jadłospisu produktów pszenicznych, żytnich, jęczmiennych, a także wybranych artykułów owsianych, które mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Warto także mieć świadomość, że kojarzony głównie z pieczywem gluten może znajdować się także w wędlinach, bakaliach, budyniach, gotowych sosach do zup i wielu innych artykułach spożywczych. Aby uniknąć spożycia tego składnika, należy wybierać produkty oznaczone napisem „gluten free” lub z symbolem przekreślonego kłosa.
Chipsy dla osób na diecie bezglutenowej
Jedną z najpopularniejszych przekąsek, po które regularnie sięgamy są chipsy. Niestety, praktycznie wszystkie chrupki zawierają w swoim składzie gluten – nie są więc odpowiednie dla osób cierpiących na nietolerancję tego składnika. Specjalnie z myślą o nich powstały jednak pozbawione glutenu alternatywy – chipsy bezglutenowe. Kupić je można w większości sklepów ze zdrową żywnością, w dobrze zaopatrzonych supermarketach oraz w internetowych sklepach specjalizujących się w żywności bezglutenowej. Występują w tak wielu różnych wariantach smakowych, że każdy miłośnik chrupiących przekąsek znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Chipsy bezglutenowe to nie jedyne słone przekąski dedykowane osobom chorującym na celiakię lub cierpiącym na alergię na gluten. Oprócz nich w sprzedaży dostępne są także popularne słone paluszki w wersji bezglutenowej oraz paluszki w polewie czekoladowej, które świetnie zaspokoją ochotę na słodkie co nieco. Miłośnicy chipsów mogą natomiast wybierać spośród popularnych nachosów w różnych kształtach i smakach, tortillach, pikantnych chipsach paprykowych, chipsach lnianych z dodatkiem soli morskiej, kukurydzianych i wielu innych wariantach smakowych, które łączy bezglutenowy skład, w pełni bezpieczny dla osób nietolerujących glutenu.